Kad ti život daje limune…

Svi smo barem jednom u životu čuli onu mudru izreku “Kad ti život daje limune, ti napravi limunadu.” Ma daj, stvarno? Kako to jednostavno zvuči! Samo što nitko ne spominje da ti život te limune ne daje lijepo upakirane u vrećici iz dućana, nego ti ih baca u glavu i to s takvom preciznošću da te svaki pogodi u najgore moguće mjesto.

Ili ih daje baš u trenutku kada ti se blender ponaša kao da s tobom prolazi kroz menopauzu.

Zamislite situaciju, dolazite kući s posla, umorni kao mačka koja je cijeli dan naganjala vlastitu sjenu. Sanjate o tome da se strovalite na kauč i isključite mozak, ali ne! U kuhinji vas čeka hrpa limuna. (Koji, realno, predstavljaju sve one probleme i nevolje koje niste naručili, ali su ipak stigli na vašu adresu, bez mogućnosti povrata.)

I sad biste vi od tih limuna trebali napraviti ukusnu, ili barem podnošljivu, limunadu. Super. Samo što nitko ne daje točan recept kako to učiniti.

Ipak, znate neke osnove. Limun je kiseo i logično je da ga morate pomiješati sa šećerom. Ali gle čuda, nema šećera jer ste, u nekom ludom trenutku prosvjetljenja, odlučili biti zdravi i vitki te već mjesecima pijete kavu bez šećera. Na kavu ste se već bili navikli, ali limunada bez šećera? To zvuči kao neka kazna.

Tražeći zamjenu za šećer, u kutu ormarića pronalazite med. Super, on je svakako zdraviji, ali ovaj med koji imate već je toliko tvrd da više liči na ciglu nego na tekuće zlato.

Zato imate mikrovalnu pećnicu koja je nerijetko rješenje za dosta problema. Nikad niste otapali med u mikrovalnoj i ne znate na koliko da je namjestite pa stavite na, recimo, pet minuta. Za to vrijeme pogledate na mobitelu što ima novoga i u sekundi vam kuhinja miriši na spaljeni vosak. Udahnete duboko i dalje odlučite zadržati optimizam te ponavljate u sebi “Kad ti život daje limune…” i odlučite eksperimentirati. Dodajete malo mente, baš kao profesionalni barmen u onom filmu koji ste gledali neku večer. Ali mentu ste ubrali iz teglice i izgleda kao neispavana biljka koja je upravo preživjela tornado. Baš kao i sve biljke koje pokušavate uzgojiti.

I tako, dok se borite s vlastitim neuspjehom, shvatite da je stvarni život baš poput te limunade. Nije uvijek savršeno balansiran. Ponekad je kiseo, ponekad gorak, a ponekad presladak, ako imate sreće. A najčešće je neka čudna kombinacija sastojaka koje ni sami ne razumijete, ali ste se prisiljeni nositi s njima.

Zato kad vam život sljedeći put baci limune u lice, ne brinite. Ako ništa drugo, barem ćete imati svježu zalihu vitamina C. A, ako na kraju ni limunada ne ispadne limunada, pa… uvijek možete dodati nešto malo jače u čašu i nazvati to koktelom.
Živjeli!

Kolumna: Na valovima riječi – Anna Lowen

Najčitanije

%d blogeri kao ovaj: